
همه ساله روز 18 فروردین (7 آوریل) به عنوان روز جهانی بهداشت در کشور های مختلف جهان گرامی داشته می شود. در چنین روزی در سال 1948 میلادی در نیویورک، نخستین اساسنامه کنفرانس بین المللی بهداشت از سوی سازمان بهداشت جهانی تدوین گردید.همچنین در ژوئن همان سال نخستین مجمع عمومی سازمان بهداشت جهانی در ژنو با حضور نمایندگان بیش از شصت و یک کشور جهان تشکیل شد. از آن سال به بعد همه ساله چنین روزی به عنوان روز جهانی بهداشت در کشورهای مختلف گرامی داشته می شود.
در جمهوری اسلامی ایران امر بهداشت همواره به عنوان یکی از مباحث مبنایی در مباحث توسعه مندی کشور مد نظر بوده است چنانکه فصل بیست و پنجم قانون " بر نامه ی سوم توسعه ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور " به بهداشت و درمان اختصاص داده شده است.
بهداشت چیست؟
بهداشت در واقع زیر بنای فعالیتهای اقتصادی و پیشرفتهای اجتماعی یک ملت است و سلامت جامعه در گرو رعایت اصول بهداشتی می باشد و جامعه سالم و تندرست می تواند از منافع خود دفاع، و حقوق خود را کسب کند.
بهداشت عبارت است ازعلم و هنر پیشگیری از بیماریها، طولانی کردن عمر و بالا بردن سطح سلامت و توانایی بشر که اگر تک تک افراد جامعه سالم باشند، می توان در مجموع، یک جامعه سالم و توانا به وجود آورد.
اهمیت حفظ سلامت در اسلام
یکی از توصیههای مهم دین اسلام و بزرگان دینی در ارتباط با پرهیز در هر کاری است به طوری که در احادیث و روایات معصومین(ع) از آن به عنوان پایه و اساس تندرستی انسان یاد شده است به طوریکه در روایتی از مولای متقیان امام علی(ع) ذکر شده است که "تن درستی، جز با پرهیز، به دست نمیآید."(غرر الحکم، حدیث 10605)
از دیدگاه ائمه اطهار علیهم السلام رعایت نکات بهداشتی برای جلوگیری از بیماری بسیار مهم است و آنچه که در یک نگاه کلی می توان بدست آورد تأکید آنها بر پیشگیری است تا نیازی به درمان نباشد.
بیشترین نکاتی که در بین عبارات معصومین می توان دید تأکید آنها بر رعایت خوردن و آشامیدن و نگه داشتن حدود آنهاست. بر حذر داشتن از افراط و تفریط از شاخصه های کلی دستورات ائمه معصومین علیهم السلام است که در خوردن و آشامیدن نیز صادق است.
رسول گرامى مى فرمایند: 'مَنْ قَلَّ طُعْمُهُ صَحَّ بَطْنُهُ وَ صَفَا قَلْبُهُ ، وَ مَنْ کَثُرَ طُعْمُهُ سَقُمَ بَطْنُهُ و قَسَا قَلْبُهُ'(تنبیه الخواطر، صفحه 38) "کسى که غذایش کم شد، شکمش سالم و قلبش با صفا مى گردد و کسى که غذایش زیاد شد، شکمش مریض و قلبش قسى مى گردد."
امیرالمؤمنین(ع) می فرمایند: "الصّحّة افضل النّعم" (تصنیف غررالحکم حدیث 11148) "صحت و سلامتی از هر نعمت دیگری بهتر و ارزشمندتر است."
و به طور خلاصه، ارزش بدن و سلامت آن در اسلام به حدی است که بعضی از دانشمندان اسلامی گفته اند: پیامبران الهی در آغاز نبوّت و رسالت خود باید سالم و از نقص بدنی، دور و بر کنار باشند.
با آرزوی سلامتی و تندرستی